Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?
Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd indien de pulpa van een tand ontstoken is of dat dreigt te worden. Het is een zenuwbehandeling en het eist uiterste precisie van een tandarts gespecialiseerd in endodontologie. Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit een vooronderzoek, de behandeling zelf en de juiste nazorg voor een spoedig herstel. Maar hoe verloopt en werkt zo’n wortelkanaalbehandeling eigenlijk?
wortelkanaalbehandeling, wat wilt u weten?
- Tandarts met 35 jaar ervaring
- Vrijblijvend intakegesprek
- Indien gewenst eerst een offerte
- Een persoonlijk en inzichtelijk behandelplan
1. Wat is een wortelkanaalbehandeling?
De kroon van de tand is het gedeelte van de tand of kies dat boven het tandvlees uitsteekt. Dit is dus het zichtbare gedeelte van de tand. Het gedeelte tand of kies dat niet zichtbaar is voor het oog, bevindt zich in het tandvlees, deze noemen we de wortels. Elke wortel heeft zijn eigen wortelkanaal met daarin bloedvaten en zenuwen. Als de wortel ontstoken raakt, gaan deze zenuwen pijn doen. Het gedeelte wat pijn doet, noemen we ook wel de pulpa. Om van dit onaangename gevoel en de ontsteking af te komen, is een wortelkanaalbehandeling op zijn plaats. Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit drie fases; het vooronderzoek, de behandeling en de nazorg. Lees verder om erachter te komen hoe een wortelkanaalbehandeling werkt.
In veel gevallen ontstaat een ontstoken pulpa als gevolg van opgehoopte bacteriën. Deze bacteriën vormen tandbederf (cariës) en dringen door tot aan de pulpa. De pulpa is gevoelig hiervoor en kan ontstoken raken.
Binnen het vooronderzoek wordt onderzoek gedaan naar waar de ontsteking zich precies bevindt. Dit wordt gedaan middels een röntgenfoto. Aan de hand hiervan bepaald de tandarts waar en of een wortelkanaalbehandeling nodig is.
Nadat de röntgenfoto’s zijn gemaakt en het duidelijk is waar het probleem ligt, wordt er een behandelplan besproken. We bespreken samen met u de prognose en de verschillende behandelopties. Hierin wordt uiteraard gesproken over zorgen, risico’s, kosten en de kans op een herendo.
3. De behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd met plaatselijke verdoving. Hierdoor voelt de patiënt niks van de behandeling. Een verdoving is echter niet altijd noodzakelijk, de keuze ligt bij de patiënt.
Wanneer het gebied verdoofd is, begint de behandeling. De tandarts plaatst een rubberdam om de overige tanden te beschermen. Vervolgens legt de tandarts het wortelkanaal bloot door de tand van boven af open te maken. Hierdoor ontstaat er een soort gat in de tand, zodat de tandarts bij de wortelkanalen kan. Zodra dit gelukt is, wordt het gebied gereinigd en wordt het ontstoken tandweefsel verwijdert.
Na het reinigen en verwijderen van het ontstoken tandweefsel, plaatst de tandarts een fiber (glasvezelstift). Deze verstevigt het element en maakt een mooie verbinding tussen de wortel en het kroongedeelte. Tot slot plaatst de tandarts een vulling of kroon om de holte op te vullen.
4. Nazorg
De ontsteking is verholpen en de patiënt zal snel merken dat de klachten verholpen zijn. De patiënt kan voor een aantal maanden nog milde klachten ervaren, deze zijn nou eenmaal onderdeel van het herstelproces.
Direct na de behandeling moet u rustig aan doen met eten en drinken. Verder is het belangrijk dat u de mond goed blijft reinigen. Een slechte mondhygiëne is ongewenst en kan de pijn verergeren. Poets en flos daarom ook goed!
De kans dat een wortelkanaalbehandeling slaagt is erg groot, toch gebeurt het dat er een herbehandeling (herendo) nodig is. Deze kan nodig zijn als de tanden niet goed schoongemaakt worden en tandbederf de wortelkanalen wederom aantast. In dit geval moet de tand opnieuw behandeld worden. Deze herendo ziet er voor het grotendeel hetzelfde uit als de eerste behandeling.
5. Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?
Een grote zorg voor veel mensen is de pijn. Toch hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Het enige ongemak dat u ervaart is die van de prik (plaatselijke verdoving) en de nazorg. De nazorg doet niet veel pijn, maar is wel oncomfortabel. De behandeling zelf doet vrijwel geen pijn en u zult er niet zoveel van merken. Al met al hoeft u zich dus geen zorgen te maken over pijn tijdens de behandeling, de pijn van een ontstoken pulpa is erger en slecht voor uw gezondheid.
Maak een afspraak bij de tandarts
Nu u weet hoe een wortelkanaalbehandeling werkt, wilt u wellicht graag van de pijn af. KT3 tandartsen helpt u hier graag mee. Het ervaren team zal snel de oorzaak achterhalen en de juiste behandelmethode kiezen. Zo worden de ontstoken wortelkanalen snel verholpen en kunt u weer zonder problemen alles eten. Bekijk de pagina endodontologie voor meer informatie of maak een afspraak!