Facings

Facings

Bij tandartspraktijk KT3 kunnen we uw gebit mooier maken met facings. Door facings te plaatsen kunnen we bijvoorbeeld ongewilde spleetjes opvullen, afgebroken hoekjes repareren, scheve tanden verbergen en verkleurde tanden weer wit maken. Voor een optimale behandeling zal ons team tijdens een vrijblijvend consult met u in gesprek gaan om de mogelijkheden te bespreken.

 1. Kt3 is gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde
 2. Vrijblijvend intakegesprek
 3. Bepaal zelf hoe uw gebit eruit moet zien
 4. In 1 dag geplaatst
 5. 100% veilig

Een afspraak maken kan zeer eenvoudig via onderstaande buttons. Mocht u een nieuwe klant zijn, schrijf u dan in. U bent van harte welkom in onze praktijk!


Facings kosten

De kosten van facings zijn afhankelijk van uw gebitssituatie, wensen en gekozen materiaal. Tijdens een intakegesprek bespreken we met u de mogelijkheden en de kosten. Facings worden voor cliënten vanaf 18 jaar niet meer vanuit de basiszorgverzekering vergoed. Met een aanvullende tandartsverzekering kan het voorkomen dat de behandeling voor een groot deel wel vergoed wordt. Neem voor de voorwaarden contact op met uw verzekeraar, zodat u weet waar u aan toe bent.

 

Wat is een facing?

Voor het plaatsen van facings kijken we naar uw gebit en naar wat uw wensen zijn. Facings zijn schildjes van composiet of porselein die we over uw tanden plaatsen. Omdat we deze schildjes op maat kunnen maken, zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor uw gebit. Heeft u bijvoorbeeld een ongewenst spleetje? Dan kunnen we dit opvullen met een facing. Daarnaast passen we met facings de stand van uw tanden aan om kromme tanden recht te krijgen, repareren we hoekjes en kunnen we uw tanden weer stralend wit krijgen door facings op uw bestaande gebit te plaatsen.

voor-facings
Voor facings
Na facings

Afweging composiet vs. porselein

Composiet of porseleinen facings hebben verschillende eigenschappen. Dit ziet u ook terug in het resultaat. Hieronder vatten we de voor- en nadelen van beide facings voor u samen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Composiet

Composiet is een zachter materiaal dan porselein en is daarom beter te bewerken. Hierdoor kunnen we snel aanpassingen doen en zijn composiet facings over het algemeen makkelijker te repareren. Het is mogelijk dat we al bij de eerste afspraak composiet facings kunnen plaatsen. Samen met de specialist kiest u de gewenste kleur. Vervolgens gaan we voor u aan de slag. We plaatsen eerst hechtmateriaal op de tanden en plaatsen hier de facings op, waarna we de hechtlaag uitharden met een speciale lamp. Wanneer nodig, slijpt de tandarts eerst de bovenste laag van het glazuur weg en plaatst hij daarna de hechtlaag.

Voordelen composiet:

 • Goedkoper dan porselein
 • Mogelijk tijdens de eerste afspraak geplaatst
 • Eenvoudiger te repareren

Nadelen composiet:

 • Kortere levensduur dan porselein
 • Verkleurt sneller
 • Minder transparant dan porselein, waardoor het soms een minder natuurlijk effect heeft

Porseleinen facings

Voor porseleinen facings maakt u een eerste afspraak om de wensen en mogelijkheden te bespreken. Tijdens dit gesprek kiest u ook samen met onze specialist de gewenste kleur. We maken vervolgens een afdruk van uw gebit. Aan de hand van deze afdruk maakt de specialist uw facings op maat. Bij de tweede afspraak zullen we de facings plaatsen. Voor porselein moeten we nagenoeg altijd glazuur wegslijpen, omdat een facing van dit materiaal minimaal een halve millimeter dik is. Bij plaatsing wordt, net als bij composiet, een hechtlaag aangebracht. Hierop plaatsen we vervolgens het porselein. We gebruiken een lamp om de hechtlaag uit te harden.

Voordelen porselein:

 • Gaat langer mee dan composiet
 • Minder gevoelig voor aanslag
 • Gladder
 • Natuurlijker en cosmetisch mooier effect
 • Minder onderhoud nodig

Nadelen porselein:

 • Duurder dan composiet
 • Moeilijker te repareren, omdat de facings naar afdruk worden gemaakt
 • Tweede afspraak nodig voor de plaatsing

Nieuwe patiënten zijn welkom!

Facings bleken in Zaandam? Nieuwe patiënten zijn van harte welkom: bij ons komt u niet op een wachtlijst te staan!
Schrijf u in bij onze praktijk en maak kennis met uw vriendelijke en vakkundige tandarts.


Levensduur facings

De levensduur van facings verschilt per gekozen materiaal. Composiet slijt sneller en gaat 5 tot 10 jaar mee. Porselein is een duurder, maar kwalitatief beter en sterker materiaal. Een porseleinen facing gaat 10 tot 15 jaar mee. Mocht het zo zijn dat uw facing beschadigd raakt, dan kan hij altijd gerepareerd of vervangen worden. Neem bij een beschadigde facing contact met ons op

Onderhouden van uw facings

Onderhouden van uw facing is hetzelfde als het onderhouden van uw eigen tanden. We raden aan om minimaal twee keer per dag met een zachte borstel te poetsen en gebruik te maken van tandenstokers, ragers of flosdraad. Zo gaat u tandplak en tandsteen tegen en blijft uw gebit, met facings, in goede conditie. U kunt alles blijven eten, maar we waarschuwen wel voor het consumeren van hard voedsel en andere dingen die slecht zijn voor het gebit. Denk aan het bijten op harde snoepjes, het afbijten van nagels, knarsetanden, etc. In feite is het zo dat alles wat niet goed is voor uw natuurlijke tanden ook niet gunstig is voor uw facings. De verkleuring is te wijten aan de mate van consumptie van voedingsmiddelen die tanden doen verkleuren. Rookt u of drinkt u veel thee en koffie? Dan zal de facing sneller verkleuren. Periodieke controles dragen bij aan de algemene gezondheid van uw gebit!

Wilt u wittere tanden zonder facings? Bij KT3 is een van onze tandheelkundige behandelingen: het bleken van de tanden.

Hoe voelen facings aan?

Facings zijn in het begin even wennen, maar zullen op den duur aanvoelen alsof het uw eigen tanden zijn. Als we veel facings moeten plaatsen, kan praten in het begin anders aanvoelen, omdat de facings iets meer ruimte in beslag nemen in uw mond. Nadat u gewend bent geraakt aan de facings heeft u hier geen last meer van.


Cosmetische tandheelkunde

Facings plaatsen is een van onze cosmetische behandelingen, maar bij KT3 in Zaandam zijn er meer mogelijkheden om uw gebit mooier te maken. Zo zijn we ook specialist in het plaatsen van kronen en bruggen. Dit is een mooie oplossing wanneer u een of meerdere tanden ontbreken of zijn afgebroken.

Zoals boven vermeld zijn we ook specialist in het bleken van de tanden waarbij we uw tanden veilig bleken met een natuurlijk wit resultaat. U kunt bij KT3 ook terecht voor:

Bang voor de tandarts? Maak dan een afspraak bij onze gespecialiseerde angsttandarts.

Maak een afspraak

Heeft u interesse in facings en wilt u een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Neem dan contact met ons op. De specialisten van KT3 staan voor u paraat en helpen u graag verder.