Zijn aften besmettelijk?
Veel mensen hebben wel eens last van aften in de mond. Dit zijn kleine witte plekjes aan de binnenkant van uw mond op het tandvlees. Naast het ongemak in pijn dat u ervaart kunnen deze plekjes geen kwaad. Toch wilt u vanwege het ongemak zo snel mogelijk van deze plekjes af. Lees verder als u wilt weten of aften besmettelijk zijn en hoe deze kunt behandelen.
Besmettelijkheid aften, wat wilt u weten?
- Tandarts met 35 jaar ervaring
- Vrijblijvend intakegesprek
- Indien gewenst eerst een offerte
- Een persoonlijk en inzichtelijk behandelplan
1. Wat is een aft?
Een aft is een vaak klein wit/grijs plekje in de mond. Deze bevindt zich aan de binnenkant van uw mond, op bijvoorbeeld uw lip of wang. Aften doen vaak niet extreem veel pijn, maar zijn erg onaangenaam om lange periode te hebben. Een aft kan voor hinder zorgen tijdens het eten, drinken en zelfs praten. U herkent een aft aan hun wit/grijze kleur met een geel of rode rand. Deze rand duid op een ontsteking.
De oorzaken van aften in de mond zijn niet direct duidelijk. Sommige mensen zijn gevoeliger voor aften dan andere. Toch zijn er een paar aanwijsbare boosdoeners die kans op aften verhogen:
- Een beugel of prothese kan wondjes veroorzaken die leiden tot zweren.
- Stress verslecht uw algehele gezondheid en heeft ook invloed op uw mondhygiëne.
- Een grote misconceptie is het te kort aan vitamines. Dit is vaak geen oorzaak van aften en zweren. In hele zeldzame gevallen is dit wel zo, maar de kans is klein.
- Erfelijk bepaald. Net als dat bijvoorbeeld uw huid erfelijk bepaald is, kan ook de dikte en stevigheid van uw tandvlees erfelijk bepaald zijn.
Lees hier meer over de andere oorzaken van aften.
2. Zijn aften besmettelijk?
Zijn aften besmettelijk? Het korte antwoord is nee. Aften zijn niet besmettelijk. Aften zijn kleine zwellingen die geen kwaad kunnen. Er zit geen virus en ze lijken meer op een ontsteking. Een koortslip daarentegen is wél besmettelijk. Dit komt omdat koortslip wordt veroorzaakt door een besmettelijk herpesvirus.
Het verschil tussen aften en koortslip
Zoals net al duidelijk werd, is een koortslip een virus en een aft een ontsteking. Toch worden ze vaak door elkaar gehaald en zijn mensen bang dat ze koortslip hebben, terwijl het slechts aften zijn. Om ze uit elkaar te houden kijk dan naar het volgende:
Zit het witte plekje aan de binnenkant van uw mond op een vochtig plekje (zoals de binnenkant van uw lip), dan is het hoogstwaarschijnlijk een aft. Zit het plekje aan de buitenkant van uw mond (het droge gedeelte van uw lip), dan heeft u waarschijnlijk te maken met koortslip.
3. Aften behandelen
Aften gaan vanzelf weg en het behandelen van aften is dan ook niet nodig. Toch zijn er genoeg mensen die ongemak ervaren en zo snel mogelijk van dit plekje af willen.
De oorzaken van aften zijn niet duidelijk, het behandelen ervan is echter een stuk eenvoudiger. Hieronder volgen een aantal dingen die u kunt doen om het herstel van de aft te versnellen.
Tips om aften te behandelen
- Vermijd pittig of ‘sterk’ eten.
- Vermijd extreme hoeveelheden zuur, suiker en zout.
- Hoe verleidelijk het ook is, raak niet de hele tijd uw aft aan met uw tong, laat het rusten.
- Poets voorzichtig.
- Smeer mondgel met lidocaïne op de aft.
- Zorg ervoor dat u voldoende slaapt.
- Koel de aft af.
Heeft u geen last van een aft, maar heeft u wel last van uw tandvlees? Wellicht is uw tandvlees dan ontstoken. Lees ons blog over ontstoken tandvlees om erachter te komen wat u er tegen kunt doen.