Parodontologie

Parodontologie

Heeft u last van rood of bloedend tandvlees? Er is dan mogelijk sprake van parodontitis of gingivitis: tandvleesontstekingen die zo spoedig mogelijk behandeld dienen te worden door middel van parodontologie. Een vroege diagnose en tijdige behandeling zorgen ervoor dat klachten tijdens het eten, drinken en poetsen snel verholpen zijn.

  1. Tandarts met ruime ervaring op het gebied van parodontologie
  2. Adequate behandeling van ontstekingen in het tandvlees of kaakbot
  3. Vrijblijvend intakegesprek en behandeling op maat

Heeft u last van bloedend tandvlees of denkt u een tandvleesontsteking te hebben? Wacht dan niet te lang en maak een afspraak bij tandartspraktijk KT3 in Zaandam. We helpen u snel van uw klachten af en voorkomen zo dat de problemen verergeren.


Wortelkanaalbehandeling Westerkoog

Wat is parodontologie?

Parodontologie is een specialisatie binnen de tandheelkunde en richt zich op de steunweefsels van de tanden, zoals het tandvlees en het kaakbot. Wanneer u last heeft van ernstige klachten aan uw tandvlees of kaak, zal onze tandarts in Zaandam een behandeltraject starten. In de parodontologie wordt concreet onderscheid gemaakt tussen twee vormen van tandvleesontstekingen: gingivitis en parodontitis.


Gingivitis

Het tandvlees en het onderliggende kaakbot kunnen aangetast worden door tandplaque en tandsteen, met als gevolg een tandvleesontsteking: gingivitis. U herkent deze aandoening aan rood, gezwollen en bloedend tandvlees.

Parodontitis

Wanneer het steunweefsel (parodontium) rondom de tanden ontstoken is, spreken we over parodontitis. Parodontitis is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium. U herkent het aan ver teruggetrokken tandvlees dat gezwollen is, rood is en ook bloedt. Meestal gaat parodontitis niet gepaard met klachten, maar wordt het steunweefsel ondertussen wel aangetast.

Parodontologie richt zich op de gezondheid van het tandvlees en het weefsel rondom tanden en kiezen. Bij parodontitis is een tandheelkundige behandeling vereist om het verlies van tanden en kiezen te voorkomen.


Icoontje van een kroon

De oorzaken van een tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking kan op diverse manieren ontstaan. Een veelvoorkomende oorzaak is het achterblijven van tandplaque op de tanden en kiezen. Vaak hoopt tandplaque zich op tussen de tanden en hecht het zich aan de randen van het tandvlees. De samenstelling van de tandplaque bepaalt vaak de ernst van de parodontitis. Tandplaque die achterblijft verhardt uiteindelijk tot tandsteen, waar nieuwe plaque zich weer makkelijker aan hecht. Dit proces tast het tandvlees steeds meer aan, wat uiteindelijk kan leiden tot ontstekingen of het verlies van kaakbot.


Tanden laten bleken in Zaandam

Hoe houdt u uw tandvlees gezond?

Ter voorkoming van tandvleesproblemen is een goede mondhygiëne noodzakelijk. Poets uw tanden tweemaal per dag grondig. Ook het gebruik van interdentale hulpmiddelen (zoals ragers) en een periodiek bezoek aan onze tandarts en preventieassistente raden we ten zeerste aan. Een goede mondverzorging voorkomt tandvleesproblemen en zorgt ervoor dat eventuele bestaande tandvleesproblemen niet verergeren.


Icoontje van een tandarts

Hoe behandelen we gingivitis en parodontitis?

De voornaamste behandeling bij gingivitis is het aanpakken van de infectiebron, namelijk het verwijderen van tandplaque en tandsteen. In het geval van parodontitis is de behandeling complexer. Hierbij is een zorgvuldige reiniging van de worteloppervlakken noodzakelijk en kunnen er in een later stadium aanvullende behandelingen nodig zijn, zoals het oplichten van het tandvlees om de worteloppervlakken rechtstreeks te reinigen.

Zowel bij gingivitis als parodontitis geeft de tandarts of preventieassistente u naast de behandeling instructies om uw mond gezond te houden. Wees u ervan bewust dat het opvolgen van deze instructies noodzakelijk is om tandvleesproblemen te verhelpen en in de toekomst te voorkomen.


Afspraak voor parodontologie maken

Heeft u last van uw tandvlees of bent u doorverwezen naar een specialist in parodontologie? Maak dan een afspraak met tandartspraktijk KT3 door te bellen naar 075 61 64 677 of gebruik te maken van onderstaande buttons. Onze ervaren parodontoloog helpt u graag van uw klachten af.

Nieuwe patiënten zijn welkom!

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom: bij ons komt u niet op een wachtlijst te staan!
Schrijf u in bij onze praktijk in Zaandam en maak kennis met uw vriendelijke en vakkundige tandarts.