Endodontologie

Endodontologie in Zaandam

Heeft u last van hevige kiespijn, dan ligt de oorzaak vaak in het inwendige deel van het gebit. Door middel van een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts ontstoken tandweefsel, zodat de pijn verdwijnt. Soms is een herbehandeling van het wortelkanaal nodig, ook wel een herendo genoemd. Tandheelkundige behandelingen van het binnenste deel van de tanden of kiezen vergen de uiterste precisie van een gespecialiseerde tandarts. Deze tak van de tandheelkunde wordt ook wel endodontologie genoemd. De tandarts van KT3 in Zaandam is bij uitstek gespecialiseerd in het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling, maar ook in complexe herbehandelingen.

 1. Ervaren tandarts in Zaandam met een specialisatie in endodontologie
 2. Pijnloze wortelkanaalbehandeling en herendo
 3. Geschikt voor angstige patiënten
 4. Vrijblijvend intakegesprek en een behandelplan op maat

Last van kiespijn? Loop hier niet te lang mee door en maak een afspraak bij tandartspraktijk KT3 Zaandam. We helpen u snel van uw pijn af en voorkomen zo verdere problemen met uw gebit.


Wortelkanaalbehandeling Westerkoog

Wat is endodontologie?

Endodontologie richt zich op het inwendige deel van tanden of kiezen, ook wel het wortelkanaal genoemd. Hier bevinden zich bindweefsel, zenuwweefsel en kleine bloedvaten. Tandbederf, gebitsbeschadigingen of een lekkende vulling kunnen hieraan een ontsteking veroorzaken. Vaak gaat dit gepaard met pijnklachten. Om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.


Icoontje van een tandarts

Wanneer een wortelkanaalbehandeling?

Een ontsteking aan het tandweefsel ontstaat door verschillende oorzaken. Een ondermaatse mondverzorging is hier één van. Maar ook gaatjes of andere beschadigingen aan het gebit kunnen een ontsteking veroorzaken. Zo’n ontsteking gaat helaas niet vanzelf over, maar moet zo snel mogelijk behandeld worden. De onderstaande symptomen kunnen duiden op een ontstoken wortelkanaal. Herkent u deze klachten? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij KT3 Tandartsen Zaandam.

Hevige tand- of kiespijn
Pijn bij het nuttigen van koude of warme voedingsmiddelen
Een opgezette wang

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Om uw klachten snel en pijnloos te verhelpen voert de tandarts de wortelkanaalbehandeling uit aan de hand van de volgende stappen:

 1. Om te zien waar de ontsteking zich precies bevindt maakt de tandarts eerst een röntgenfoto.
 2. Vervolgens past hij plaatselijke verdoving toe zodat u niets zult voelen van de behandeling.
 3. Wanneer het gebied helemaal verdoofd is, begint de behandeling. De tandarts legt het wortelkanaal bloot door de tand of kies vanaf de bovenkant open te maken.
 4. Om de tand of kies droog te houden plaatst de tandarts een rubberdam. Vervolgens reinigt hij het ontstoken gebied en verwijdert hij het ontstoken tandweefsel.
 5. De tandarts desinfecteert het wortelkanaal om ervoor te zorgen dat er geen bacteriën achterblijven.
 6. Na het desinfecteren plaatst de tandarts een fiber (glasvezelstift). Deze verstevigt het element en maakt een mooie verbinding tussen de wortel en het kroongedeelte.
 7. Tot slot plaatst de tandarts een vulling of kroon om de holte op te vullen.
 8. Uw ontsteking is verholpen. Let in de eerste periode na de behandeling wel op met kauwen. Uw tand of kies kan nog wat vreemd aanvoelen, maar dit zal snel overgaan.
 9. Meer informatie? Bekijk ons blog: Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

Wortelkanaalbehandeling Westerkoog

Herendo: herbehandeling wortelkanaal

Naast wortelkanaalbehandelingen is tandarts Peter Klemann expert in het uitvoeren van een ‘herendo’. Dit is een specialistische herbehandeling van het wortelkanaal die complex van aard is. We maken soms mee dat na een wortelkanaalbehandeling bij een andere behandelaar de klachten aanhouden of later terugkomen bij een patiënt. De tand of kies is dan na de eerste behandeling niet volledig genezen, waardoor deze uiteindelijk kan gaan ontsteken. In dit geval is een nieuwe kanaalbehandeling nodig.

De tandarts stelt de oorzaak van de blijvende ontsteking vast. Vervolgens voert hij de herendo uit en restaureert hij het gebit zo spoedig mogelijk. Herbehandelde tanden of kiezen kunnen nog jarenlang gezond functioneren.

 

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Veel mensen zijn angstig voor een wortelkanaalbehandeling, omdat ze denken dat deze pijn doet. Bij tandartspraktijk KT3 Zaandam is de behandeling volledig pijnloos. Ook als u bang bent voor de tandarts kunt u bij ons terecht. Onze vriendelijke tandarts is zeer ervaren in de endodontologie en stelt u volledig op uw gemak. Pas als de verdoving volledig werkt en u er helemaal klaar voor bent begint hij de behandeling. U zult hierbij dus geen enkele pijn voelen.

Na afloop werkt de verdoving uit en kunt u lichte napijn ervaren. Dit is volkomen normaal. De pijn zal na een aantal dagen afnemen en is in de tussentijd goed te behandelen met paracetamol.


Afspraak maken voor endodontologie

Heeft u last van hevige kiespijn of bent u doorverwezen naar een specialist in endodontologie? Neem dan contact op met tandartspraktijk KT3 Zaandam door te bellen naar 075 61 64 677 of gebruik de onderstaande knoppen om een afspraak te maken.

Onze ervaren tandarts helpt u graag op een prettige, pijnloze manier van uw klachten af.

Nieuwe patiënten zijn welkom!

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom: bij onze praktijk in Zaandam komt u niet op een wachtlijst te staan!
Schrijf u in bij onze praktijk en maak kennis met uw vriendelijke en vakkundige tandarts of neem contact met ons op.