Parodontitis

Parodontitis is een ernstige tandvleesontstekingen en kan gepaard gaan met een infectie op het kaakbeen. Parodontitis kan ernstige gevolgen hebben als loszittende tanden en tanduitval. Deze aandoening is vaak niet pijnlijk waardoor het lang kan duren voordat het ontdekt wordt. Daarnaast kan parodontitis kan de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

De behandeling van parodontitis valt binnen parodontologie. Parodontologie is het vak dat zich bezighoudt met het steunweefsel van de tanden en kiezen. Dit zijn dus de behandelingen voor ontstoken tandvlees (gingivitis) of parodontitis.

Op ons tandheelkundig blog vind je interessante artikelen over tandheelkunde, of ga terug naar ons tandheelkundig woordenboek.

Parodontitis, wat is dat?

Als je last heb van parodontitis, dan spreken wij in de tandarts-wereld over een vergevorderde tandvleesontsteking. Naast het ontstoken tandvlees, zit deze ontsteking nog verder namelijk in de tandvleesrand en soms in het daaronder gelegen kaakbot. Bij ernstigste gevallen kan daardoor het kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan.

Mocht er uiteindelijk zoveel kaakbot verdwijnen dan is er een mogelijkheid dat tanden en kiezen los in de tand gaan zitten met uitvallen als gevolg. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis. Tijdige een parodontitis behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen worden door de tandarts.

Op zoek naar een tandarts?

De specialisten van KT3 tandartsenpraktijk staan voor u klaar en helpen u graag verder. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Hoe ontstaat Parodontitis?

Deze ontstekingsvorm ontstaat door bacteriën waarbij deze bacteriën een tandplak vormen op en rond het tandvlees. Tandplak is moeilijk te herkennen, doordat het bijna dezelfde kleur heeft als uw tanden. Doormiddel van een tandenstoker is het mogelijk om tandplak te verwijderen, waardoor u het kan waarnemen. Laat je tandplak zitten, dan kan dat uiteindelijk verkalken tot tandsteen, tandsteen zit stevig vast aan de tanden en kiezen.

Ontstaan er steeds nieuwe laagjes tandplak op het tandsteen dan lijdt dat tot een tandvleesontsteking. Uitbreiding naar het kaakbot rondom kiezen en tanden is dan geen uitzondering. Losgeraakt tandvlees zorgt dat de ruimte tussen de tanden vergroot wordt. Wanneer dat gebeurt verplaatst de ontsteking zich steeds dieper. Uiteindelijk leidt dit er toe dat het kaakbot en de vezels worden afgebroken en dit wordt parodontitis genoemd.

Hoe herken je deze ontsteking?

Het verhaal over hoe deze ontsteking ontstaat is wellicht tandheelkundig een ingewikkeld verhaal. Maar wat voor u het meest belangrijke is, is hoe u parodontitis kunt herkennen. De herkenning van deze parodontitis ontsteking is lastig te herkennen maar wij kunnen u enkele kenmerken meegeven waar u op kunt letten.  Heeft u bijvoorbeeld rood, slap en/of gezwollen tandvlees, dan kan dat duiden op een beginnende parodontitis ontsteking. Heeft u na het tandenpoetsen last van bloedend tandvlees of een vieze smaak na het eten, dan is er een mogelijkheid dat u parodontitis ontwikkeld.

Voorkomen van een tandvleesontsteking?

Allereerst moet u er voor zorgen dat uw tandvlees gezond is en blijft. Heeft u bloedend tandvlees? Kom in actie en negeer deze eerste tekenen niet. Verwijder tandplak met een elektrische tandenborstel, tandenstoker, floss of ragers. Als u dit combineer met een uitvoerige gebitsreiniging van een mondhygiënist of tandarts, dan voorkomt u de vermenigvuldiging en ontwikkeling van parodontitis. Elke ontsteking heeft zijn eigen werking, vraag advies bij de tandarts en een behandelplan.

Twijfelt u over uw mondgezondheid?

Heeft u vragen of twijfelt u over de mondgezondheid en tandvlees? Onze tandartsen en assistenten staan klaar voor advies en hebben voor elke tandvleesontsteking een behandelplan. Neem telefonisch contact met ons op via 075 616 4677

KT3 Tandartsen in Zaandam is aangesloten bij Ivoren Kruis
Tandartspraktijk KT3 in Zaandam is aangesloten bij KNMT