Een kroon is een metalen of porseleinen kapje voor de bescherming of vervanging van de tanden en kiezen. De belangrijkste redenen om kronen te overwegen, zijn wanneer de tand beschadigd is, en wanneer de tand of kies niet of meerdere keren gevuld kan worden of al gevuld is. Bovendien is dit een manier om tanden er mooier uit te laten zien. Uw tandarts slijpt of past de tand meestal aan, zodat deze vastgelijmd kan worden. De overgang van tandwortel naar tandkroon noemen we ook wel de tandhals. De werkwijze van een kroon en inlay zijn vrijwel identiek. Vaak wordt er met het woord kroon ook bedoeld de kunstmatige vervanging van een kroon. Een brug is één of meerdere kronen die bestaande tanden of kiezen kunnen vervangen.

KT3 voert kroon en brugwerk niet meer als specialisme uit. KT3 helpt met een verwijzing naar de specialist.

Op ons tandheelkundig blog vind je interessante artikelen over tandheelkunde, of ga terug naar ons tandheelkundig woordenboek.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kunsttand of kies dat over de tand of kies wordt geplaatst. Het materiaal is doorgaans van metaal, porselein of zirkonium. Doordat een kroon binnen implantologie op maat gemaakt wordt, ziet het er vaak natuurlijk uit en hoeft het niet op te vallen. De kroon wordt geplaatst als vervanging van een beschadigde tand/kies.

Wat kost een kroon?

Hoe complexer de behandeling, hoe hoger de kosten zullen uitvallen. De kosten zijn geheel afhankelijk van uw gebitssituatie, wat uw wensen zijn en wat het gewenste materiaal is. De prijs van kronen worden in Nederland vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vaak ligt de prijs van een kroon op rond de 400 euro,  maar dit kan dus variëren!

Op zoek naar een tandarts?

De specialisten van KT3 tandartsenpraktijk staan voor u klaar en helpen u graag verder. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.
KT3 Tandartsen in Zaandam is aangesloten bij Ivoren Kruis
Tandartspraktijk KT3 in Zaandam is aangesloten bij KNMT