Een gaatje vullen bij de tandarts
Een gaatje bij de tandarts vullen is iets wat veel mensen wel eens een keer hebben moeten doen. Heeft u op dit moment een gaatje en heeft u vragen over het gehele proces? Lees dan dit blogartikel. We geven alle informatie over het vullen van een gaatje bij de tandarts.
Gaatje vullen bij de tandarts, wat wilt u weten?
- Wanneer moet je een gaatje vullen bij de tandarts?
- Hoe wordt een gaatje gevuld bij de tandarts?
- Doet de behandeling pijn?
- Hoe lang duurt de behandeling?
- Wat zijn de risico’s?
- Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?
- Welke alternatieven zijn er voor een vulling?
- Wat kost het vullen van een gaatje?
- Wordt een vulling vergoed door de verzekering?
- Wat kan ik doen om gaatjes te voorkomen?
De specialisaties van KT3 tandartsen:
- Angsttandarts
- Parodontologie
- Orthodontie
- Tandarts voor kinderen
1. Wanneer moet je een gaatje vullen bij de tandarts?
Voorafgaand is het belangrijk om te bepalen of een gaatje überhaupt gevuld moet worden. De tandarts is gedurende de periodieke controle in staat om te bepalen of een gaatje gevuld moet worden. Een gaatje ontstaat door als een tand of kies is aangetast door cariës of wanneer er een deel is afgebroken. In deze gevallen wordt een gaatje vaak gevuld.
2. Hoe wordt een gaatje gevuld bij de tandarts?
Allereerst wordt het aangetaste deel van de tand weggeslepen. Vervolgens wordt er gecontroleerd of er nog vuil of andere restanten achter gebleven zijn. Daarna wordt het tandoppervlak droog gemaakt, alleen op deze manier hecht de vulling zich aan de tand. De vulling bestaat uit composiet en voordat deze laag wordt geplaatst wordt de tand gereinigd en gedroogd. Vervolgens wordt de vulling geplaatst en aangehard door speciale belichting. Tot slot werken we het oppervlak van de tand en vulling netjes af, zodat deze normaal aanvoelt.
3. Doet de behandeling pijn?
U wordt lokaal verdoofd tijdens de behandeling, het enige ongemak dat u ervaart is de verdoving. De behandeling doet daardoor geen pijn en de verdoving werkt enkele uren. Lees hier meer over het verschil tussen narcose of lokale verdoving.
4. Hoe lang duurt de behandeling?
De duur van het vullen van een gaatje is geheel afhankelijk van een aantal factoren. Hoe groot is het gaatje? welke kies/tand is het? Of hoeveel tanden moeten worden gevuld? Dit kan variëren van 15 minuten tot een uur. De duur van de behandeling is heel erg afhankelijk, maar uw tandarts kan u van een goede schatting voorzien.
6. Waar moet ik na de behandeling rekening mee houden?
Uiteraard heeft u te maken met een plaatselijke verdoving en deze kan enkele uren na de behandeling nog aanblijven. Als deze is uitgewerkt kunt u enkele milde pijnklachten ervaren. Het boren van uw tand laat een soort wond achter, welke tijd nodig heeft om te genezen. De pijn kan een paar weken aanhouden, in sommige gevallen is uw tand nog gevoelig na een paar maanden. Hierbij is uw tand gevoelig voor kou, hitte of als u kauwt op harde dingen.
Nadat de tand is gevuld kunt u natuurlijk een mooi gevulde tand verwachten. Wij raden u in de eerste paar weken wat voorzichtiger te doen met uw tand. Mocht er toch wat mis zijn, zoals de verkleuring van de witte vulling, dan kunnen we dit vrij eenvoudig corrigeren.
7. Welke alternatieven zijn er voor een vulling?
Er zijn eigenlijk geen alternatieven voor het vullen van een gaatje. Als u ervoor kiest om niks te doen (het gaatje te houden), dan kan dat leiden tot ernstige wortelkanaal problemen. Wij raden u aan altijd uw gaatje te vullen, anders kunt u zelfs uw tand kwijt raken.
8. Wat kost het vullen van een gaatje?
De kosten van het vullen van een gaatje wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:
- Hoe groot is de vulling?
- Welke tand heeft een vulling nodig (wat is de moeilijkheidsgraad)?
- Over hoeveel tanden gaat het?
U kunt uitgaan van gemiddelde kosten tussen de 70 en 120 euro.
9. Wordt een vulling vergoed door de verzekering?
Kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd voor vullingen. Deze behandeling is niet inbegrepen in het basispakket voor volwassenen. U kunt hiervoor wel een aanvullende verzekering afsluiten. Afhankelijk van de polis en zorgverzekering wordt de behandeling (meestal gedeeltelijk) vergoed.
10. Wat kan ik doen om gaatjes te voorkomen?
De staat van uw gebit is belangrijk, wij raden u daarom aan om twee keer per dag te poetsen. Het liefst met een tandpasta welke fluoride bevat en een elektrische tandenborstel. Verder raden wij u aan uw tanden dagelijks te flossen en aan te vullen met een rager. Tot slot is het raadzaam om niet te veel zoetigheid te eten en drinken, dit voorkomt een hele hoop gaatjes!