Kroon plaatsen: waarom en hoe werkt het?
Heeft u last van verzwakte of ontbrekende tanden of kiezen? Dan adviseert de tandarts vaak het plaatsen van een kroon of brug. Het zorgt ervoor dat u weer een mooi, functioneel en sterk gebit krijgt. Het plaatsen van een kroon of brug dient als een vaste vervanging van de tand of kies. In dit artikel leggen wij uit wat de tandarts doet bij het plaatsen van een kroon of brug.
Bij KT3 bieden we deze specialisme niet meer aan. KT3 helpt u graag verder bij een verwijzing naar een specialist voor kroon en brugwerk!
- Tandarts met 35 jaar ervaring
- Vrijblijvend intakegesprek
- Indien gewenst eerst een offerte
- Een persoonlijk en inzichtelijk behandelplan
1. Verschil tussen een kroon en brug
Een kroon is een kapje van metaal, porselein of zirkonium dat over de tand of kies wordt geplaatst en dient als een vaste vervanging van de tand of kies. Een brug is als het ware een combinatie van drie of meer kronen aan elkaar. We plaatsen deze bij het missen van één of meerdere tanden of kiezen naast elkaar. De naastgelegen tanden dienen dan als ‘steunpilaar’ voor de brug en worden bijgeslepen.
2. Wanneer een kroon plaatsen?
In de meeste gevallen is voor het plaatsen van een kroon een voorbereidende behandeling uitgevoerd. Bijvoorbeeld een vulling of wortelkanaalbehandeling. De tandarts gaat de tand versterken door middel van een pin of opbouw. Eerst slijpt de tandarts de tand of kies om ruimte te maken voor de kroon. Heeft de patiënt een implantaat, dan plaatst de tandarts eerst een opbouw op de implantaat. Vervolgens wordt een afdruk gemaakt van het gebit, dit is het startpunt van de kroon. Dit kan met een afdruklepel (happen) of digitaal (scannen). Het maken van een afdruk is uiterst secuur werk want tijdens deze werkzaamheden wordt ook vastgelegd hoe iemand dichtbijt en wordt de kleur van de kroon bepaalt. De tandarts kan de kroon zelf maken of uitbesteden aan een tandtechnieker.
Om de omslepen tand of kies te beschermen wordt er een (tijdelijk) noodkroon geplaatst. Als de definitieve kroon klaar is wordt de kroon gepast en bekeken. Daarna zet de tandarts de kroon vast.
Kroon plaatsen bij de tandarts? Normale tandartsen zijn geen experts in het plaatsen van kronen. Bij KT3 bieden we deze specialisme dan ook niet aan. KT3 helpt u graag verder bij een verwijzing!
3. Kroon plaatsen, wat kost dat?
De kosten voor een kroon kunnen verschillen door eventuele voorbehandelingen (vulling, gegoten opbouw of wortelkanaalbehandeling) en aan het materiaal dat gekozen wordt. Hoe complexer de behandeling, hoe hoger de kosten. In Nederland betaalt u voor het plaatsen van een kroon bij de tandarts bij alle zorgaanbieders dezelfde prijs. Deze is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
4. Afgebroken kroon, wat nu?
Het plaatsen van een kroon is één onderdeel van een gezond en mooi gebit. Onderhoud van een kroon is noodzakelijk om te voorkomen dat de kroon op lange termijn afbreekt. Poets goed met een zachte tandenborstel. Als u de kroon goed schoonhoudt, kan deze over het algemeen minstens tien jaar meegaan. Is onverhoopt uw kroon afgebroken? Neem dan snel contact op met de tandartsassistente om een behandelplan op te stellen.
5. Risico’s van een kroon
Bij last van een tandvleesontsteking, is het van belang om snel naar een tandarts te gaan. De tandarts geeft dan advies om de ontstoken tandvlees pijn te verzachten of zelfs op te lossen. Het valt ook zelf op te lossen als het probleem op tijd gesignaleerd wordt en serieus opgevat. Door goede mondhygiëne kan het ontstoken tandvlees weggaan. Poets meer dan twee keer per dag de tanden met fluoridetandpasta en gebruik een flosdraad of rager om de ruimtes tussen de tanden schoon te maken. Mocht het hiermee niet weggaan of zelfs erger worden, is het verstandig om nogmaals contact op te nemen met de tandarts. In het geval dat er sprake is van angst voor de tandarts, valt het aan te raden om naar een tandarts te gaan die hierin gespecialiseerd is.
KT3 Tandarts, specialist in kronen en bruggen
Het team van tandartspraktijk KT3 staat voor u klaar om uw gebit weer mooi, sterk en functioneel te maken. Maak een afspraak voor een intakegesprek met onze gespecialiseerde tandarts. Tijdens het intakegesprek bekijkt de tandarts de huidige status van uw gebit en stelt hij een behandelplan op naar aanleiding van uw wensen en budget.
Indien u nog geen patiënt bent van onze praktijk, nodigen wij u graag uit voor een eerste kennismaking en een intakegesprek.