Wanneer heb ik een beugel nodig?
Wellicht vraagt u zich af; wanneer heb ik een beugel nodig? Voor het grote gedeelte bepaald u zelf of u een beugel wil of niet.
Staan uw tanden scheef, naar voren of naar achteren? Dan kan een beugel de oplossing zijn. Een beugel kan ervoor zorgen dat uw gebit netjes recht komt te staan, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw gebit weer straalt. Ook als u weinig ruimte in uw mond heeft en uw kiezen niet goed passen, kan een beugel mogelijk de uitkomst voor u zijn. Beugelbehandeling, ook wel orthodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd door een tandarts of orthodontist.
Hoe, wat en waarom een beugel de juiste oplossing voor uw gebit kan zijn, leest u hier!
- Tandarts met 35 jaar ervaring
- Vrijblijvend intakegesprek
- Indien gewenst eerst een offerte
- Een persoonlijk en inzichtelijk behandelplan
1. Wanneer heb ik een beugel nodig?
U heeft simpelweg een beugel nodig zodra uw tanden scheef staan. Een beugel is dan ook de meest effectieve manier om uw tanden recht te krijgen. Rechte tanden staan verzorgd en netjes en kan het schoonhouden van uw gebit makkelijker maken. Ook kan een recht gebit ervoor zorgen dat u makkelijker kunt eten, lachen en praten. Het kan dan ook zo zijn dat wanneer uw een scheef gebit heeft, pijn ervaart bij één van deze inspanningen.
Op jonge leeftijd duimen, tongpersen of het te lang gebruiken van een speen kunnen voor een verschuiving van de kaak, tanden en kiezen zorgen. Hiernaast kan een ongeluk of het vroegtijdig verliezen van de melktanden ook voor de onjuiste positie van de tanden en kiezen zorgen.
De meeste kinderen kiezen voor een beugel als alle melktanden gewisseld zijn. Maar niet alleen kinderen nemen een beugel. Steeds meer volwassen ook, want ja! Een beugel op latere leeftijd is ook mogelijk.
2. Vooronderzoek
Voordat de beugel geplaatst wordt, maakt de beugeltandarts of orthodontist een analyse over uw gebitssituatie. Hierbij worden foto’s en bitjes gemaakt om goed te kunnen zien waar uw gebit aan toe is.
Na dit onderzoek wordt er voor u duidelijk welk type beugel er geplaatst gaat worden en hoelang u ongeveer de beugel nodig heeft. Het kan dan ook voorkomen dat u meerdere soorten beugels nodig heeft om het gewenste resultaat te bereiken.
3. Verschillende soorten beugels
Er zijn verschillende soorten beugels. De soort beugel die u krijgt hangt af van uw specifiek gebitssituatie. De verschillende soorten beugels worden hieronder op een rijtje gezet.
Slotjes
De slotjesbeugel, kan niet gemakkelijk uit uw mond worden gehaald en dit kunt u zeker niet zelf doen. De slotjesbeugel bestaat uit een brackets die op de tand zijn gelijmd. In sommige gevallen worden metalen ringen om de kiezen geplaatst. De slotjes en ringen kunnen de draden vasthouden. Deze draden zijn erg zacht, warmtegevoelig en hebben een soort “vormgeheugen”. Deze draden zorgen ervoor dat de tanden geleidelijk bewegen met minimale gevoeligheid. De tanden bewegen naar de gewenste positie in het kaakbot door het omringende bot en ondersteunende weefsels zonder al te veel pijn te veroorzaken.
Plaatje
Het plaatje is een uitneembare beugel. De beugel is gemaakt van kunsthars en bevestigd met metalen draden. Het metaaldraad wordt met de kunsthars verbonden waardoor de plaat stevig in je mond wordt gehouden, terwijl de elastische draad de tanden en kiezen naar de gewenste positie schuift. Het meest effectieve is om de beugel gedurende de dag en nacht te dragen. Bij het tandenpoetsen dient u de plaat uit uw mond te halen.
Overige beugels
Er zijn verschillende andere soorten beugels en behandelingen die, afhankelijk van de situatie, ingezet kunnen worden. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een buitenboordbeugel. Dit is een uitneembare beugel met een metalen boog die aan de eerste grote kiezen in de bovenkaak bevestigd wordt. De buitenboordbeugel wordt met een elastiek in de nek of een kapje op het hoofd gebruikt om de beugel naar achteren en omhoog te trekken.
Denk ook aan beugels voor een diasteem (spleetje in de voortanden). Deze diasteem beugel is speciaal ontwikkeld voor het minderen van spleten.
In sommige gevallen is het noodzakelijk om naast de beugelbehandeling ook chirurgisch te behandelen. Het komt ook voor dat er implantaten geplaatst worden om de beugel vast te zetten. Benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem contact op met dé beugeltandarts van Zaandam!
4. De beugel is eruit, wat nu?
Zodra uw tanden en kiezen weer recht staan en uw beugel verwijderd wordt, worden er meestal boven en onder spalkjes geplaatst. Door de spalkjes blijven uw tanden de rechte positie aanhouden. Het voordeel van een retentiespalk is dat dit gemakkelijk geplaatst kan worden, maar het nadeel is dat deze los kan komen zodra u bijvoorbeeld op iets hards bijt.
Ook is een nachtbeugel een optie. Dit is een plastic hoes die over de tanden en kiezen geschoven kan worden, zodat deze niet kunnen verschuiven.
De specialisten van KT3 tandartsenpraktijk staan voor u paraat en helpen u graag verder bij vragen over de plaatsing van een beugel. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.