Wat is het verschil tussen tandarts narcose en verdoving?
Er zijn genoeg redenen om een behandeling onder narcose of verdoving uit te voeren. Bent u bijvoorbeeld bang voor de tandarts? Of ondergaat u een behandeling die pijn of irritatie kan opleveren? Dan is het logisch om het gebied rondom uw gebit te verdoven of zelfs om onder narcose te gaan. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen narcose en verdoving? U leest hier of u bij de tandarts narcose of verdoving nodig heeft!
- Tandarts met 35 jaar ervaring
- Vrijblijvend intakegesprek
- Indien gewenst eerst een offerte
- Een persoonlijk en inzichtelijk behandelplan
1. Verdoving
Tanden of kiezen die een behandeling nodig hebben, krijgen vaak een lokale verdoving. Dit wil zeggen dat het gebied rondom de tand of kies verdoofd wordt, dus niet het hele gebit. Bij de bovenkaak wordt de verdoving aangebracht in het tandvlees met een prik. Dit kunnen één of twee injecties zijn. Na het verdoven is het hele gebied gevoelloos en kan er door de tandarts pijnloos gevuld, geboord of getrokken worden.
Bij de onderkaak ligt het verdoven iets gecompliceerder. Lokaal verdoven is bij de onderkaak niet mogelijk. Dit komt doordat het kaakbot te dik is, als gevolg hiervan kan het verdovingsvloeistof de zenuwtakjes niet goed bereiken. Tandartsen verdoven de onderkaak door aan het begin van het zenuwbaan (achterin de mond) verdovingsvloeistof te spuiten.
Iets wat verdoofd is, wordt vaak omschreven als doof, gevoelloos en het geeft een tintelend gevoel. De wang, kies, tong en zelfs lippen kunnen gedurende een periode van twee tot drie uur dit gevoel behouden. Het aanbrengen van de injectie kan een vervelend gevoel geven. Naast de injectie zult u geen narigheden ervaren. Als de verdoving eenmaal zijn werk doet, merkt u er niks meer van.
2. Narcose
Een narcose behandeling wordt vaak uitgevoerd wanneer een patiënt ernstige angst heeft voor een behandeling, tandarts of voor pijn. In plaats van dat uw gebit lokaal wordt verdoofd, wordt u buiten bewustzijn gebracht doormiddel van narcose. U gaat slapen en wordt een paar uur later wakker en kunt naar huis. Naast het gevoel van de behandeling (afhankelijk van welke behandeling) en de prik, is een narcose behandeling is volledig pijnloos.
Narcose wordt bij volwassen mensen veelal toegediend via een injectie. Deze injectie wordt in uw arm toegediend en zorgt ervoor dat u gaat slapen. Vaak zijn er bij de tandarts anesthesiologen en assistenten aanwezig die uw ademhaling en hartslag in de gaten houden terwijl u slaapt.
3. Het verschil tussen narcose en verdoving
Uiteindelijk zijn er best veel verschillen tussen narcose en een (plaatselijke) verdoving. Het doel is echter hetzelfde: pijnloos een behandeling ondergaan. Het grootste verschil tussen narcose en een verdoving, is de mate waarin iemand verdoofd wordt. Bij narcose wordt het hele lichaam in slaap gebracht en is het lichaam geheel verdoofd. Bij een plaatselijke verdoving wordt een deel van het gebit verdoofd. De manier van verdoven is in beide gevallen hetzelfde: doormiddel van een injectie. Een ander verschil ligt bij de tandarts. Een narcose behandeling is namelijk een specialiteit die de tandarts moet bezitten, niet elke tandarts opereert patiënten onder behandeling. Ook valt een narcose behandeling niet altijd onder de verzekering van de patiënt en het zal daardoor meer geld kosten dan een plaatselijke verdoving.
Hieronder staan de verschillen op een rijtje:
- Bij narcose wordt het gehele lichaam verdoofd en bij een plaatselijke verdoving slechts een gedeelte van het gebit.
- Een narcose behandeling is exclusiever en kost meer geld.
- Een plaatselijke verdoving is vaak een mildere procedure.
- Patiënten die kiezen voor een narcose behandeling hebben vaak een extreme angst voor de behandeling of tandarts, bij een verdoving is dit minder.
4. Welke kies ik, narcose of verdoving?
Nu u weet wat narcose en verdovingen zijn, en u op de hoogte bent van de verschillen en overeenkomsten, is het belangrijk om te kijken naar welke keuze voor u het beste is: behandeling bij de tandarts onder narcose of verdoving? KT3 tandartsen raden u over het algemeen aan om te kiezen voor een plaatselijke verdoving. Deze manier van behandelen is toegankelijker, kost minder geld en is minder heftig voor uw lichaam. Bovendien is de pijn die u ervaart tijdens het krijgen van een prik erg kort. Wij raden u aan om alleen te kiezen voor een narcose behandeling als u echt extreme angst heeft voor de behandeling. Bent u bang voor de tandarts? Neem dan eens een kijkje op onze website.
KT3 Tandarts, specialist in kronen en bruggen
Het team van tandartspraktijk KT3 staat voor u klaar om uw gebit weer mooi, sterk en functioneel te maken. Maak een afspraak voor een intakegesprek met onze gespecialiseerde tandarts. Tijdens het intakegesprek bekijkt de tandarts de huidige status van uw gebit en stelt hij een behandelplan op naar aanleiding van uw wensen en budget.
Indien u nog geen patiënt bent van onze praktijk, nodigen wij u graag uit voor een eerste kennismaking en een intakegesprek.