Tandheelkundig woordenboek

Een prothese is een kunstgebit of een gedeeltelijke vervanging van de tanden of kiezen. De prothese wordt gemaakt door tandprotheticus. Er zijn verschillende soorten protheses:

  • Partiële prothese: een tandvleeskleurige kunstharsplaat met tanden en/of kiezen ter vervanging van en of meer tanden/kiezen. Je kunt de prothese uit de mond nemen.
  • Frameprothese: een metalen basis met een tandvleeskleurige kunsthars met kunsttanden en/of kiezen ter vervanging van een of meer tanden/kiezen.
  • Volledige prothese/kunstgebit: als men geen eigen tanden of kiezen meer heeft kan er voor een kunstgebit worden gekozen. Wortels kunnen gebruikt worden als steun voor het kunstgebit.
  • Overkappingsprothese: dit is een klikgebit. Hierdoor krijgt het kunstgebit houvast op implantaten.

Een slecht passende prothese kan nare oorzaken hebben. Eén van deze oorzaken is een aft.

Voor meer informatie over protheses klik hier.

Op ons tandheelkundig blog vind je interessante artikelen over tandheelkunde, of ga terug naar ons tandheelkundig woordenboek.

Op zoek naar een tandarts?

De specialisten van KT3 tandartsenpraktijk staan voor u klaar en helpen u graag verder. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Wat kost een gebitsprothese?

Een volledige prothese, dus boven en onder, kost tussen de 1.000 en 1.300 euro. Een volledige prothese wordt ook wel een kunstgebit genoemd. Een volledige prothese wordt echter voor een deel verzekerd in de basisverzekering. Een kunstgebit wordt voor zo’n 75% gedekt. De overige 25% is uw eigen bijdrage.

Een klikgebit is iets prijziger. deze kost rond de 2.500 euro. De basisverzekering dekt 83%. De overige 17% is uw eigen bijdrage.

De kosten voor een frameprothese worden niet binnen de basisverzekering gedekt. Hiervoor zou een aanvullende verzekering nodig zijn. De kosten van 1-4 tanden is tussen de 400 en 800 euro.

KT3 Tandartsen in Zaandam is aangesloten bij Ivoren Kruis
Tandartspraktijk KT3 in Zaandam is aangesloten bij KNMT