Een bracket is een metaal slotje die op tanden en kiezen wordt aangebracht. Het doel van brackets is om de boogdraad op zijn plaats te houden. De boogdraad dient dan weer als manier om de tanden recht te maken of om spleten (diasteem) te verwijderen. Over het algemeen wordt er bij deze beugel op elke tand een bracket geplaatst.

Een slechte verzorging van de mond tijdens het in hebben van brackets kan leiden tot verkleuring. Deze kunnen middels microabresie verwijderd worden.

Op ons tandheelkundig blog vind je interessante artikelen over tandheelkunde, of ga terug naar ons tandheelkundig woordenboek.

Wanneer heb ik een beugel nodig?

Een mooi en recht gebit is voor veel mensen wenselijk. In veel gevallen is een beugel niet noodzakelijk, maar het is voor veel mensen op lange termijn wel fijn. In sommige gevallen is een beugel echter noodzakelijk. Als de occlusie (de stand van de tanden), zo dusdanig slecht is dat er geen ruimte meer is voor andere tanden, kan het zo zijn dat een beugel noodzakelijk is om ruimte te maken. De stand van de tanden wordt gemeten met een plaatje: de wasbeet. Andere alternatieven zijn het trekken van kiezen of tanden om ruimte te maken.

Op zoek naar een tandarts?

De specialisten van KT3 tandartsenpraktijk staan voor u klaar en helpen u graag verder. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.
KT3 Tandartsen in Zaandam is aangesloten bij Ivoren Kruis
Tandartspraktijk KT3 in Zaandam is aangesloten bij KNMT