Aften zijn vaak pijnlijke kleine, grijswitte plekjes aan de binnenkant van uw wang, op uw lip, op uw tong of in uw keel. De plekjes hebben vaak een grijswitte of geel met rode, ontstoken rand, maar zijn geheel ongevaarlijk. Eten, drinken of praten met een aft in uw mond kán moeilijk en pijnlijk zijn. Een aft kan bijvoorbeeld ontstaan door een slecht passende prothese (kunstgebit) of een scherpe cuspidaat (hoektand).

Op ons tandheelkundig blog vind je interessante artikelen over tandheelkunde, of ga terug naar ons tandheelkundig woordenboek.

Wat is een aft?

Een aft is een wit of grijs plekje in uw mond. Aften geven vaak een geïrriteerd gevoel en ze kunnen dan ook pijn veroorzaken. Meestal verdwijnen aften vanzelf na circa 14 dagen.

Hoe kom je aan aften in de mond?

Een populaire gedachte is dat aften ontstaan door een gebrek aan vitamine. Dit is echter niet waar, een vitaminetekort leidt niet tot een verhoogd aantal aften. Aften kunnen wel ontstaan door door het bijten op de tong of binnenkant van de wang. Een scherp randje of een ongelukkige hap en er kan een aft ontstaan. Aften komen vaker voor bij mensen met een slecht passend kunstgebit en/of scheve verhoudingen.

Op zoek naar een tandarts?

De specialisten van KT3 tandartsenpraktijk staan voor u klaar en helpen u graag verder. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.
KT3 Tandartsen in Zaandam is aangesloten bij Ivoren Kruis
Tandartspraktijk KT3 in Zaandam is aangesloten bij KNMT