Ontstoken tandvlees behandelen
Het gebit is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam en dient goed verzorgen te worden. Wanneer het gebit een slechte mondhygiëne heeft, kan dit leiden tot ontstoken tandvlees, verandering van kleur, tandbederf of nog erger. Wanneer tandvlees ontstoken is, moet dit goed verzorgd worden om verergering te voorkomen.
Maar kunt u ontstoken tandvlees zelf behandelen of is hier een specialist van parodontologie voor nodig? Lees verder als u meer wilt weten over het behandelen van ontstoken tandvlees.
Herken ontstoken tandvlees
- Rood opgezwollen tandvlees
- Bloed bij tandenpoetsen
- Geïrriteerd tandvlees
- Slechte adem of vieze smaak
1. Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?
Eten en drinken brengen bepaalde bacteriën en zuren met zich mee. Deze bacteriën worden gecreëerd en blijven op tanden, tandvlees, de tong en op wangen zitten. Meeste bacteriën zullen geen dreiging vormen, mits er twee keer per dag tanden wordt gepoetst. Wanneer het gebit niet dagelijks, meerdere malen per dag, wordt schoongemaakt, kunnen deze bacteriën de oorzaak zijn van een laagje dat op de tanden blijft zitten. Dit laagje noemen we tandplak. Tandplak is schadelijk voor de tanden en tast zelfs het tandvlees aan. Tandplak zal spreiden en zich bevinden op de overgang van tand naar tandvlees, ook wel de tandvleesrand genoemd. Hierdoor kan het tandvlees ontstoken raken.
Een beginnende tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Wanneer deze ontsteking van het tandvlees niet tijdig behandeld wordt, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis. Hierbij raakt niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het kaakbot, wat kan leiden tot afbraak van weefsel en verlies van tanden.
1.1 Gevolg op de algehele gezondheid
Het immuunsysteem is ingericht op het inslikken van bacteriën die ontstaan door eten, drinken en speeksel. Als uw tandvlees ontstoken is, zitten er meer bacteriën in de mond dan normaal en daardoor slikt u meer bacteriën dan uw immuunsysteem gewend is. Uw lichaam werkt nu harder dan normaal en u houdt minder energie over voor andere processen.
Een ander nadelig effect van ontstoken tandvlees op de gezondheid is dat uw zenuwen geprikkeld worden en u daardoor pijn ervaart. Deze pijn kan zich verspreiden in uw hoofd en dat zal leiden tot onder andere hoofdpijn of misselijkheid. Ook is er een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten.
2. Hoe herken je ontstoken tandvlees?
Ontstoken tandvlees, of parodontitis, kan zich op meerdere plekken binnen de ruimte in de mond bevinden. Het is een aandoening op het tandvlees en het bevindt zich daarom rond de tanden en niet op uw wangen of tong. Mocht u last hebben van uw tong of wangen, kan dit wellicht een aft in de mond zijn.
De kenmerken van ontstoken tandvlees zijn:
- Het is roder dan normaal
- Het is opgezwollen
- Het doet pijn/is geïrriteerd
- Het bloedt tijdens of na het poetsen of flossen
- Uw adem ruikt slecht (bacteriën veroorzaken stank)
- Er ontstaan pockets tussen het tandvlees en de tanden
Deze pockets zijn kleine ruimtes waarin bacteriën zich kunnen ophopen, wat de ontsteking kan verergeren, en het kaakbot kan verslechteren.
3. Wat helpt tegen ontstoken tandvlees?
Ontstoken tandvlees kunt u zelf behandelen, mits uw tandvlees niet ernstig ontstoken is. Mocht de tandvlees te pijnlijk zijn, bezoek dan een specialist. KT3 staat voor u klaar en helpt u graag! Lees onze website om een afspraak te maken.
3.1 Zelf behandelen
Een tandvleesontsteking behandelen kunt u zelf doen door de onderstaande dingen uit te voeren:
- Zeezoutwater. Net als bij een ontstoken keel, kunt u uw mond reinigen door zeezout te mixen met warm water. Op deze manier worden bacteriën gedood en kan uw mond zich sneller herstellen. Dit is een goed mondspoelmiddel.
- Drink veel water. Door veel water te drinken, zorgt u ervoor dat bacteriën zich niet vast kunnen bijten in uw tandvlees of tanden. Drink veel water om het ontstoken gebied schoon te houden.
- Eet gezond. Doordat uw lichaam meer bacteriën binnenkrijgt, is het belangrijk dat u gezond blijft eten om uw lichaam op peil te houden. Eet bijvoorbeeld rauwe groentes om de bloedcirculatie in uw mond te stimuleren.
- Gebruik een tongschraper om uw tong schoon te houden. Dit voorkomt bacteriële opbouw.
- Gebruik een mondspoelmiddel of mondspoeling met antibacteriële werking als aanvulling op het poetsen.
- Let goed op uw mondhygiëne. Poets uw tanden minimaal tweemaal per dag, floss dagelijks en gebruik mondspoeling, dit verkleint uw kans op tandvleesproblemen.
3.2 Specialist inschakelen bij de tandarts
Mocht u last hebben van ernstig parodontitis of ontstoken tandvlees en u ervaart hevige pijn, dan raden wij u aan een tandarts of mondhygiënist te bezoeken. In sommige gevallen is een spoed tandarts nodig, wees bij twijfel niet bang om aan te kloppen. De specialisten van KT3 Tandartsen staan voor u klaar en helpen u graag verder, neem contact met ons op voor meer informatie via onze website.
De behandeling voor een tandvleesontsteking verschilt per tandarts. Vaak zal er eerst een professionele gebitsreiniging plaatsvinden waarbij tandplak en tandsteen worden verwijderd. Indien nodig, kan een mondhygiënist aanvullende behandelingen uitvoeren. Dit helpt om de ontsteking te verminderen en verdere schade aan het kaakbot te voorkomen.
3.3 Extra aandacht bij zwangerschap
Tijdens een zwangerschap is het extra van belang om op uw mondgezondheid te letten. Hormonale veranderingen verhogen de kans op gingivitis, dus zorg voor goede mondhygiëne en laat uw tandvlees regelmatig controleren door een mondhygiënist.