Een beugel op latere leeftijd, hoe werkt dat?
Bent u ontevreden over de stand van uw gebit of is er een medische noodzaak? Ook op latere leeftijd kunt u een beugel krijgen. We kunnen ons voorstellen dat u hier vragen over heeft. Want waar moet op gelet worden? Welke soorten beugels zijn er, hoeveel pijn doet een beugel en welke rol speelt uw leeftijd?
Ook bij volwassenen is het mogelijk om tanden recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van tanden, tandvlees en kaakbot goed genoeg moet zijn. Een abnormale stand van de kaken bij een volwassene kan niet worden gecorrigeerd met een beugel. Dit kan door de kaakchirurg worden gedaan.
De specialisaties van KT3 tandartsen:
- Angsttandarts
- Parodontologie
- Orthodontie
- Tandarts voor kinderen
1. Beugel mogelijkheden op latere leeftijd
Twijfelt u over een beugel? Vertel het uw tandarts. KT3 informeert u over de mogelijkheden en kan u eventueel doorverwijzen naar een orthodontist. Het meest geschikte type hangt af van het type gebitsafwijking. Hoofdröntgenfoto’s worden meestal gemaakt om de beste beugel te evalueren.
Als volwassene wilt u misschien een beugel die niet erg opvalt. Er zijn witte beugels (blokken) in plaats van de gebruikelijke metalen brackets. Ook kunnen er aan de binnenkant van de tanden brackets worden vastgelijmd, zodat deze minder opvallen. En tot slot zijn er ook transparante varianten, die als een soort afdekking om de tandboog worden geplaatst. Deze drie soorten beugels zijn duurder dan zichtbare beugels, maar wellicht het overwegen waard.
De last die u ondervindt van een beugel verschilt van persoon tot persoon. Als het is geïnstalleerd, kunt u er last van hebben, vooral de eerste twee nachten. De meeste mensen hebben een week nodig om aan een beugel te wennen. Praten en slikken gaat naarmate de tijd zich verstrekt steeds beter.
2. Periodieke controle bij de tandarts
Het is van groot belang dat u tijdens de behandeling onder toezicht van uw tandarts blijft. De orthodontist onderzoekt het gebit om te kijken of de beugel goed past en stelt zo nodig bij. Hij let echter niet op gaatjes en tandvleesontstekingen. Hiervoor moet u onder toezicht van uw eigen tandarts blijven.
Het is moeilijk te zeggen hoe lang u gemiddeld een beugel moet dragen. Bij volwassenen wordt vaak gekozen voor een compromis. Hierdoor is een kuur iets korter dan bij kinderen. Soms wordt er gekozen voor een tragere behandeling. Het duurt dan langer.
De vergoeding verschilt per verzekering. Een beugel wordt soms alleen vergoed door de basisverzekering bij een ernstige afwijking met medische indicatie.
3. Is het resultaat blijvend?
Zonder voorbehandeling zal 80% van de tanden van patiënten na de behandeling weer bewegen. Om dit te voorkomen lijmen veel orthodontisten een draad achter de onder- en boventanden. Een andere optie is om een aparte “retaining spalk” te gebruiken (ten minste ’s nachts), een doorzichtige plastic plaat die, net als de spalk, de tanden op hun plaats houdt.
4. Hoe weet je of een orthodontist goed is?
Orthodontisten van de Vereniging van Orthodontisten zijn geregistreerd als specialist. Dat betekent dat ze na hun studie tandheelkunde vier jaar specialistische opleiding hebben gevolgd, verplichte bijscholingen volgen en regelmatig door collega’s worden bezocht voor controles. Dit alles om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van hun werk goed is. Maar dat is geen garantie. Het is vaak het beste om advies in te winnen bij mensen die een beugel hebben gehad en tevreden zijn met het resultaat. Dit kunnen mensen uit uw omgeving zijn, maar bijvoorbeeld ook van een forum op internet.
5. Zijn er andere mogelijkheden dan een beugel?
Als u lange tijd geen beugel wil dragen of als het gebitsprobleem niet met een beugel kan worden opgelost (tand te kort, afwijkende kleur), kunt u kiezen voor “fineer” als de tanden niet te gedraaid zijn. Deze worden niet door een orthodontist geplaatst, maar door een (cosmetische) tandarts. Tijdens de behandeling met fineren worden porseleinen schildjes in de gewenste vorm en kleur op uw eigen tanden gelijmd. Een andere mogelijkheid is om een laag tandkleurig vulmateriaal (composiet) op de tand aan te brengen.
6. Waarom een beugel op latere leeftijd?
Er zijn veel redenen waarom een volwassene ervoor kiest om een beugel te dragen. Het kan om medische redenen zijn. Het gebit zorgt voor lichamelijke klachten of de persoon in kwestie heeft een ongeluk gehad, waardoor het gebit beschadigd raakt. Ook kunt u op oudere leeftijd last krijgen van beweging in het gebit. Hierdoor zullen uw tanden na verloop van tijd wat scheef gaan staan. Daarnaast zijn rechte tanden makkelijker schoon te maken, wat ook een reden kan zijn waarom een volwassene een beugel wil dragen. Ten slotte kan het ook vanwege het uiterlijk zijn waarom iemand een beugel wil.